In mijn shiatsupraktijk, combineer ik in mijn behandelingen al jaren de westerse en oosterse kijk op de gezondheid van de mens. In beide opleidingen staat vanzelfsprekend de ademhaling centraal. Zonder ademhaling geen leven! Dit onderdeel heeft mij altijd uitermate geboeid.

Ik kwam het onderzoek van de Oekra´┐Żense Arts Buteyko tegen en ik heb lessen gevolgd bij Dick Kuiper (www.buteyko-instituut.nl) en Patrick McKeown (www.buteykoclinic.com www.oxygenadvantage.com). Beiden hebben een ruime ervaring aan Clienten contacten en onderzoek op dit gebied. Dit is een bijzonder zinvolle aanvulling op de kennis van de ademhaling, die ik reeds had.

Vooral het belang van de processen in de neus tijdens de ademhaling voor de gezondheid werden toen voor mij nog duidelijker.

Ook het feit dat CO2 niet alleen een afvalstof is, maar ook belangrijk is voor het lichaam, geeft veel inzicht, waarom er veel onbegrepen klachten zijn, die moeilijk te genezen zijn, als deze kennis niet wordt meegenomen.

Oekraïense Arts in USSR-tijd

Buteyko heft veel onderzoek gedaan naar de gassenuitwisseling tijdens de ademhaling en zo het belang ontdekt van Co2, No (stikstofoxide), Adem minder en adem door je neus! Deze gassen hebben effect op vele structuren in het lichaam.

Te veel ademen, wat ontstaat door herhaalde perioden van stress of langdurige stress, geeft problemen na jaren. Net als met drank, roken of slecht eten, wordt de schade in het lichaam pas na jaren merkbaar. Nu is dit algemeen aanvaardt, dat deze levenswijze tot ziekte leiden, dit heeft echter ook lang geduurd.

Nu staan we voor de taak het inzicht te verspreiden dat teveel ademen en door de mond ademen op de lange termijn schadelijk is. Voor de mensen die met Buteyko-oefeningen hebben ervaren, dat hun klachten verminderen, is dit al duidelijk.

Co2 ontspant o.a. het gladde spierweefsel. Dit is het spierweefsel rondom organen, zoals luchtwegen, darmen, bloedvaten. Als dit spierweefsel verkrampt kan er dus benauwdheid, obstipatie of een hoge bloeddruk ontstaan.

Wilt u meer weten over het onderzoek van Buteyko en wat de oefeningen voor u kunnen betekenen, kijk dan op www.buteyko-instituut.nl

Buteyko-Leiden, de natuurlijke weg naar een betere gezondheid.

Ik ben aangesloten bij de vereniging Buteyko Therapeuten Nederland (BTN)

Buteyko-therapie wordt door de ZKV nog niet vergoed.
Bestaat een sessie alleen uit Buteyko-therapie dan is declaratie niet mogelijk. Een sessie kan wel gecombineerd worden met Shiatsu, wat heel goed samen werkt.

logo Buteyko

E-mail: luppe@shiatsuleiden.nl

Tel. nummer: 071-5762756